Skamfølelsen kan også melde sig og vanskeliggøre bearbejdningen af sorgen. Det kan være skamfølelse over ikke at have gjort nok for den afdøde. Man kan få fysiske reaktioner, som f.eks. smerter i kroppen, tunghedsfornemmelse, fordøjelsesproblemer og søvnløshed. Nogle vil opleve at selvværdet påvirkes, fordi man ikke kan magte at stå alene med opgaverne og derfor føler, at man ikke slår til mere. Atter andre bliver depressive og trækker sig ind i sig selv og isolerer sig, og oplever det som om personligheden ændres.
Sorgprocessen skal have sin tid afhængig af sorgens sværhedsgrad. Ved en svær sorg kan det tage et årstid at komme igennem sorgen, hvor man skal igennem alle mærkedagene og højtiderne.
Efterhånden som bearbejdningsfasen skrider frem begynder man gradvist at vende sig imod accept- og nyorienteringsfasen. Man lærer at forholde sig til livet på en ny måde og begynder at orientere sig mod andre og verden igen
PTSD
Sommetider kan sorg og krise udvikle sig til en post traumatisk belastningsreaktion (PTSD = Post Traumatic Disorder). PTDS er en psykisk tilstand, som kan opstå, når man oplever livstruende situationer, så som voldsom ulykke, vold, voldtægt, krig, terror, naturkatastrofer mv. Tilstanden følger efter traumet med en forsinket reaktion fra flere uger til nogle måneder. Oftest indvolverer tilstanden tilbagevendende episoder med genoplevelse af traumet i form af påtrængende erindringer (flash-backs), drømme og/eller mareridt. Der ses oftest tilbagetrækning fra andre, en tilstand af opfarenhed og hyppige vredesudbrud. Ligesom man er i forhøjet alarmberedskab og tilbøjelig til at fare sammen og undgå aktiviteter og situationer, som kan minde om traumet. Det er vigtigt at behandle PTSD for at minimere risikoen for at symptomerne udvilker sig til en kronisk tilstand.
Hjælp og terapi
Sorg
I chok- og reaktionsfasen, er det vigtigt at være nærværende, lyttende og støttende, samt sørge for praktisk hjælp og sikre sig, at der er nogen omkring den sørgende de første døgn efter tabet afhængig af graden af sorgen og dens indvirkning på den sørgende. I bearbejdningsfasen skal den sørgende omsorgsfuldt hjælpes til gradvist at konfrontere sig med tabet og følgerne af tabet i en åben, indlevende og accepterende holdning til den sørgende og hjælpe den sørgende med afklaring af realiteterne for at få integreret tabet i livet. Denne konfrontation må naturligvis ske med hensyntagen til den sørgendes personlighed og situation. Terapeuten eller hjælperen må være i stand til at give plads for de følelsesmæssige reaktioner, der gentager sig igen og igen, ligesom det er vigtigt at være opmærksom på selvmordstanker.
Det er således vigtigt, at den sørgende får talt om de svære følelser, der er forbundet med sorg og lære at leve med, at man for altid vil være adskilt fra den man havde kær.
Nogle sørgende har god støtte af familie og venner og behøver ikke psykoterapi, andre derimod har svært ved at tale med familie og venner om tabet og kan få god hjælp ved at tale med en psykolog eller psykiater.
Når man ikke giver sorgen plads og mulighed for at sorgprocessen kan gennemleves, kan sorgen blive uforløst, fryse fast og forårsage mange problemer både fysiske og psykiske og evt. socialt.
Det er derfor vigtigt at sorgen og krisen vedkendes og bearbejdes.
”Som krystal bryder lyset og skaber ny klarhed, sådan skaber sorgen ny klarhed.”
Krise
Det er en god ide at tage sine følelser i forbindelse med sorg og kriser alvorligt. En sygemelding kan være nødvendig i en periode, mens man bearbejder det, der er sket.
I en krisesituation er det normalt at man har brug for at tale om de samme ting igen og igen, helst med sine nærmeste. Ofte er man tilbageholdende med at bruge sine pårørende til det, fordi man føler, at de har hørt på det så mange gange. Men man er selv på et nyt sted i krisen og taler derfor om det, der er sket, på en ny måde, hver gang man taler om det. Det er altså ikke bare gentagelser, men et vigtigt led i bearbejdningen. Det kan være nødvendigt at tale med en psykolog eller psykiater afhængig af traumets art
Både i en sorgproces som i en krise er det vigtigt at være tilbageholdende med beroligende medicin og sovemedicin. Det dulmer følelserne og forlænger den tid det tager at bearbejde sorgen og krisen med fare for afhængighed.
Man bør være påpasselig med at dulme sit ubehag med alkohol. Dels er det svært at kontrollere forbruget, når man drikker for at dulme. Dels forlænger det, ligesom medicinen, sorgen og krisen ved at ”lægge låg på” følelserne.
Som nær pårørende til et menneske i sorg og krise kan man være for tilbageholdende med at give plads til at tale om sorgen og krisen, fordi man mener, at man på den måde ripper op i det skete og gør det værre. Men sådan er det som regel ikke. Tværtimod har den, der er i krise, brug for at tale tingene igennem mange gange for at få bearbejdet det, der er sket.
Psykologisk Klinik Hellerup modtager klienter fra bl.a. Hellerup, København, Lyngby Taarbæk, Gentofte, Østerbro, Holte og Charlottenlund.
Vi tilbyder kognitiv terapi; individuel terapi, parterapi og gruppeterapi. Problemområder bl.a.: sorg, krise, panikangst, fobisk angst, socialfobi, generel angst, tvangstanker, depression, spiseforstyrrelser, selvværdsproblemer, stress og afhængighedsproblemer.
Psykologisk Klinik Hellerup - Karin Dørum i Hellerup - Kognitiv terapi nær København