Kognitiv adfærdsterapeutisk behandling af fobier
Der er flere elementer i den kognitive adfærdsterapeutiske behandling af fobier.
Et af disse er psykoedukation, hvor klienten rådgives og informeres om, hvad angst/fobier er. Dette foregår både indledningsvist og undervejs i terapiforløbet. Klienten oplyses således om, hvad det indebærer at have af en fobi, og får viden om de metoder, der anvendes i behandlingen.
En helt central metode i behandlingen er eksponering. Eksponering betyder, at man udsætter sig selv for den angstfyldte situation eller det frygtede objekt, hvormed man vænner sig til angsten både på et kropsligt og følelsesmæssigt plan. Dette kaldes habituering.
Til at begynde med laver klienten en liste med de frygtede situationer eller objekter, og rangerer disse fra det mest frygtede til det mindst frygtede. Således opstilles et hierarki over frygtede situationer, og eksponeringen sker gradvist med en begyndelse ved den mindst frygtede situation. Forinden lærer klienten kognitive teknikker samt afslapningsteknikker til brug under øvelsen. Øvelsen planlægges og struktureres sammen med terapeuten.
Et eksempel på eksponering ved enkelfobi:
For en person med svær fobi for hunde, kan første øvelse bestå i at se på et billede af en hund. Terapeuten instruerer klienten i at bruge de kognitive og afslappende teknikker undervejs, således at angsten løbende erstattes med en mere rolig reaktion. Når klienten kan kigge på billedet af hunden uden at opleve angst fortsættes til næste øvelse. Den kan eksempelvis bestå i at tage hen til en dyrehandel, hvor klienten kan kigge på en hund gennem vinduet til dyrehandlen. Der anvendes igen afslapningsteknikker til at mindske angstreaktionen. Gradvis arbejder klienten og terapeuten sig gennem hele listen med situationer, indtil klienten er i stand til at klappe en stor hund, uden at føle sig overvældet med angst. I de enkelte øvelser kan angstniveauet bedømmes. Det er muligt at kombinere ovenstående med teknikken kaldet ”modeling”. Terapeuten deltager her i eksponeringen og udfører hver enkelt øvelse/adfærd fra klientens frygt-hierarki forinden at klienten selv gør det. Klienten vil dermed forbinde øvelsen/adfærden med en rolig respons hos terapeuten, hvilket er angstreducerende i forhold til klientens egen udførelse.
Det skal understreges, at det hører med til eksponeringsøvelser at være angst undervejs. Hver enkelt øvelse skal fortsættes indtil angsten er faldet, og det er vigtigt at gentage øvelserne så ofte som muligt, således at der kan forekomme en tilvænning og dermed fald i angstniveau over tid.
Et andet vigtigt element i behandlingen af fobier omhandler det kognitive arbejde, som består af at analysere og omstrukturerenegative automatiske tanker. Dette synliggøres her med udgangspunkt i socialfobi. Arbejdet påbegyndes med at identificere konkrete sociale situationer, hvor der er tale om undgåelse eller svært oplevet angst, og også her kan der laves et hierarki med angstfyldte situationer. Der kan løbende inddrages situationer, som opstår i klientens liv. For hvert enkelt problem sættes der nogle mål. Det terapeutiske arbejde består herefter i at identificere og udfordre de negative automatiske tanker både i den konkrete situation, men også de tanker der eksisterer i fasen op til den sociale situation og i bearbejdningsfasen efterfølgende det sociale samvær. Det undersøges hvilke tanker, som medfører angst (for eksempler se ovenstående beskrivelse af angstens kognitive komponent) og der udforskes alternative tanker til disse. Således lærer klienten at forstå sammenhængen mellem tanker, følelser, kropslige reaktioner og adfærd, og ændre de uhensigtsmæssige mønstre i tænkning og adfærd. Et centralt element i behandlingen af socialfobi er adfærdseksperimenter, der har til hensigt at undersøge gyldigheden af en tanke. I adfærdseksperimentet udføres der en handling, som enten kan bekræfte eller afkræfte tanken. Eksperimentet planlægges sammen med terapeuten og indebærer, at klienten gør noget, som han/hun frygter. Dermed består arbejdet med adfærdseksperimenterne af kombineret omstrukturering og eksponering.
Panikangst
Ved panikangst er der tale om pludseligt oplevede anfald med svær angst. Angsten har karakter af panikfølelse med udtalte kropslige symptomer som hjertebanken, rysten, sveden m.fl. Dette ledsages af ændring i tænkningen, eksempelvis: ”Jeg får et slagtilfælde”, ”jeg mister kontrollen”, ”jeg bliver sindssyg”. Disse katastrofetanker kan resultere i yderligere symptomer og angst. Adfærden som følger kan være at skynde sig væk fra situationen, flugt til et mere sikkert sted eller undgåelse af lignende situationer i fremtiden.
Ved et panikanfald aktiveres der en frygtreaktion, uden at der er tale om en reel fare. Angsten er intens og når sit højdepunkt inden for minutter, hvorefter den gradvist aftager. Panikangst er ikke begrænset til specifikke situationer eller omstændigheder og opstår ofte uforudsigeligt for klienten. Dermed er panikangst ikke en fobi, da angsten eller undgåelsesadfærden her er knyttet til bestemte situationer. Med tiden kan panikangst dog udvikle sig til agorafobi, da personen kan komme til at frygte, at angstanfaldene vil opstå i specifikke situationer, og dermed forsøge at undgå disse situationer.
Faktorer som vedligeholder angsten:
·Sikkerhedsadfærd, hvilket er en betegnelse for den adfærd, der har til hensigt at redde en ud af den situation, som opleves farlig. Dvs. en adfærd der skal sikre, at det ikke går galt.
·Undgåelsesadfærd eller flugt fra et panikanfald, da der herved ikke opstår en mulighed for at erfare, at der ikke sker noget frygteligt eller katastrofalt under angstanfaldet.
·Forventningsangst, som også medvirker til angstens selvforstærkende cirkel.
·Scanning af kroppen der øger opmærksomheden på de kropslige symptomer.
Behandling af panikangst
Den kognitive adfærdsterapeutiske behandling af panikangst består af flere elementer, bl.a. psykoedukation om panikangst, analyse og omstrukturering af negative automatiske tanker samt eksponering. Der henvises til udfoldelsen af disse metoder ovenstående.
Nogle strategier ift. håndtering af panikangst
·I forhold til panikangst er det vigtigt at huske på, at der ikke sker noget farligt under et panikanfald, selvom at følelsen af angst og panik kan opleves intens og ubehagelig.
·Et panikanfald er en ekstrem udgave af den måde som kroppen normalt reagerer på ved stress.
·Graduer angsten på en skala fra 0-10 og bemærk at det ikke er i lang tid, at angsten forbliver på et virkelig højt niveau.
·Bliv i nuet. Ved at blive i den angstvoldende situation vil angsten gradvist mindskes og gå over, selv når man intet foretager sig.
·Bemærk hvad der virkelig sker i situationen, modsat hvad du tror, der vil ske.
·Når bekymringerne omkring ”angst for angsten” stoppes, så begynder angsten at aftage og en mere realistisk tænkning kan finde sted.
·Angsten kan også reduceres ved hjælp af jævn vejrtrækning, afspændingsøvelser og distraktionsmetoder, eksempelvis ved at sige syvtabellen til dig selv forfra og bagfra eller trække syv fra hundrede.
·Vær stolt af dig selv og ros dig selv for dine fremskridt.
Litteratur
Alberdi, F., & Møhl, B. (2010). Angsttilstande. I: E. Simonsen & B. Møhl, Grundbog i psykiatri. (1. udgave, 3. oplag). København: Hans Reitzels Forlag
Arendt, M., & Rosenberg, N. K. (2012). Kognitiv adfærdsterapi ved panikangst og agorafobi. I: M. Arendt & N. K. Rosenberg, Kognitiv terapi, nyeste udvikling (1 udgave, 3. oplag). København: Hans Reitzels Forlag
Arendt, M., & Rosenberg, N. K. (2012). Kognitiv adfærdsterapi ved socialfobi. I: M. Arendt & N. K. Rosenberg, Kognitiv terapi, nyeste udvikling (1 udgave, 3. oplag). København: Hans Reitzels Forlag
Hougaard, E., Rosenberg, N. K., Falk, T., Arendt, M. C., Bennedsen, B., Jones, A., Nielsen, S., & Sørensen, C. J. (2008). Kognitiv behandling af panikangst og socialfobi – en vejledning for klienter og behandlere. (1. udgave, 3. oplag). København: Dansk Psykologisk Forlag A/S.
Kåver, A. (2003). Socialfobi – Frygt for andres kritiske iagttagelser. (1. udgave, 1. oplag). København: Hans Reitzels Forlag
Nolen-Hoeksema, S. (2011) Abnormal Psychology. (Fifth Edition). New York: Mc Graw Hill